16.02.2017 12:49

Łodzianie potrafią wykarmić świat rzepakiem

Już za parę lat Polska może świecić przykładem w walce z globalnym ociepleniem i etycznej produkcji zdrowej żywności. Dzięki technologii tworzonej w Łodzi będzie miało co jeść nawet 1,5 mld ludzi - o ile uda się zrealizować plan podboju świata.

Łodzianie potrafią wykarmić świat rzepakiem
foto: materiały prasowe

Takie ambicje ma NapiFeryn BioTech – przedsiębiorstwo opracowało metodę uzyskiwania białka z biomasy rzepakowej pozostałej po tłoczeniu oleju. Według Polaków jest ono lepszej jakości i jest mniej obciążające dla środowiska, niż analogiczny produkt sojowy - o białku pochodzenia zwierzęcego nawet nie wspominając.

Przedsiębiorstwo jest zdania, że polska technologia może całkowicie dosłownie uratować świat:

"

Nie ma możliwości, by zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na białko i energię produktami zwierzęcymi – na Ziemi zabraknie gleb nadających się na pastwiska i do produkcji paszy. Obecnie ponad 60 proc. gruntów rolnych na Ziemi jest wykorzystywanych do karmienia zwierząt hodowlanych – jako pastwiska lub do uprawy roślin na paszę. Produkcja mięsa jest dużym marnotrawstwem kalorii: potrzeba ponad 4 kg ziarna, by uzyskać 1 kg wieprzowiny, i ponad 7 kg ziarna, by otrzymać 1 kg wołowiny.

Technologia produkcji białka roślinnego, którą opracował NapiFeryn BioTech, umożliwia wyżywienie większej liczby ludzi bez nasilania procesów niekorzystnych dla środowiska, tj. ocieplenia klimatu, wycinki lasów i pustynnienia gleby. To jeden z priorytetów Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization, FAO). "

Produkty roślinne wykorzystywane w hodowli zwierząt mogłyby nakarmić zdecydowanie większą liczbę ludzi. W grę wchodzi także zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych – produkcja mięsa odpowiada łącznie za 18% wszystkich emitowanych przez człowieka gazów cieplarnianych – to więcej, niż trafia do naszej atmosfery z wszystkich pojazdów spalinowych na świecie.

Warto także wziąć pod uwagę, że Polska jest 4. producentem rzepaku w Unii Europejskiej – wykorzystanie opracowanej przez łodzian technologii może więc otworzyć przed producentami zupełnie nowe rynki zbytu.

Planowana biorafineria ma zacząć pracować z pełną parą za 4-5 lat. Produkowane przez nią białko będzie mogło trafiać do makaronów, słodyczy, sosów, napojów, pieczywa i wyrobów dla wegetarian i wegan. Izolat może być stosowany jako zamiennik białka odzwierzęcego oraz pochodzącego z soi.

foto: materiały prasowe

Rzepak nie został wybrany przypadkowo – w jego ziarnach znajduje się około 20% białka, z czego technologia opracowana przez NapiFeryn BioTech pozwala uzyskać około połowy. Ważny jest też fakt, że taki produkt ma dobre z punktu widzenia ludzkich potrzeb żywieniowych proporcje występowania poszczególnych aminokwasów.

Rozwiązanie opatentowane przez łodzian sprawdzi się także w pozyskiwaniu białka z innych roślin oleistych – na przykład słonecznika.

Rozwiązanie stworzone przez Polaków może bez kompleksów stawać obok odkrytego przypadkiem sposobu na przetwarzanie dwutlenku węgla z atmosfery w alkohol (co także może służyć do walki z globalnym ociepleniem).

Dalibyście się przekonać do dań z rzepaku?

Michał Tomaszkiewicz
Tagi: #Duperele