04.08.2017 11:37

Sztuczna inteligencja zażegnała kryzys w branży piwnej

Piwowarzy mają poważny problem – renesans browarów rzemieślniczych doprowadził do przejściowych trudności ze znalezieniem unikalnej i chwytliwej nazwy powstających kompozycji. Miłośnicy piwa mogą jednak pić spokojnie – pat został rozwiązany dzięki sztucznej inteligencji.

Sztuczna inteligencja zażegnała kryzys w branży piwnej
foto: Danielle Griscti, CC BY-SA 2.0

Jak wynika z szacunkowych danych, w samych Stanach Zjednoczonych można kupić ponad 4000 chmielowych dzieł stworzonych przez browary rzemieślnicze. Trend odwrotu od korporacyjnych piw jest doskonale widoczny także w Polsce – korporacje panikują, bo małonakładowe produkcje zdobyły już sobie kilka procent rynku. W 2015 roku w naszym kraju powstało ponad 1000 nowych piw.

Browar rzemieślniczy oprócz kreatywności w warzeniu piwa musi także wykazać się polotem przy nazywaniu swoich produkcji. Jak się jednak okazało, przy tak dużej liczbie kompozycji zalewających rynek często zdarza się, że dwa browary za idealną dla swojego dzieła uznają tę samą nazwę.

Jakie piwo wolicie?

To może doprowadzić nawet do batalii sądowych, co oznaczałoby dla małych producentów nawet groźbę zamknięcia się ze względu na straty finansowe.

Na szczęście na horyzoncie pokazał się zbawca – specjalistka od sieci neuronowych, która postanowiła zatrudnić stworzoną przez siebie sztuczną inteligencję do opracowania nazw piw, jakich świat jeszcze nie widział.

Algorytmy przeanalizowały tysiące już istniejących nazw i wskazały na kombinacje godne poety, który podczas swojej pracy nie stronił od złocistego trunku.

Pamiętacie, żeby święcić Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara?

Oto przykłady nazw, jakie sztuczna inteligencja proponuej dla poszczegolnych gatunków piwa. Na początek – kompozycje typu IPA:

  • Dang River
  • Earth Dock IPA
  • Yamquak
  • Bigly Bomb Session IPA
  • Binglezard Flack
  • Jain Is The Dog
  • Earth 2 Sanebus
  • Tower Of Ergelon
  • Toe Deal
  • Juicy Dripple IPA
  • Flying Rocks IPA
  • Yall In Wool
  • Earth Pump
  • Heaven Cat
  • Heart Compost
  • Wicked Geee
  • Text 5 Of The IPA
  • Cockamarin Hard IPA
  • Test Tha IPA
  • Yampy
  • Widee Banger Fripper IPA
  • Oarahe Momnila Day Revenge Bass Cornationn Yerve Of Aterid Ale

Takie nazwy sztuczna inteligencja zaleca Strong Pale Ale:

  • The Great Rebelgion
  • Trippel Lock
  • Thick Back
  • The Fraggerbar
  • Dankering
  • Third Maus
  • Sip’s The Stunks Belgian Tripel
  • Slambertangeriss
  • Third Danger
  • Track Of The Wind
  • Devil’s Chard
  • Spore Of Gold
  • The Actoompe
  • Brother Panty Tripel
  • The Oldumbrett’s Ring
  • The Vunker The Finger
  • Gunder Of Traz
  • Cherry Boof Cornester
  • Strange Fast
  • Drammnt
  • Humple La Bobstore Barrel Aged
  • Thrennt Rem Wine Barrel Aged Monkay Tripel

Browary rzemieślnicze myślące o wydaniu Amber Ale mogą sięgnąć po jedną z poniższych naw:

  • Snarging Red
  • Warmel Halce’s Comput Ale
  • Fire Pipe
  • Blangelfest
  • Stoodemfest
  • La Cat Tas Oo Ma Ale
  • Ole Blood Whisk
  • Frog Trail Ale
  • Ricias Donkey Brain
  • Sacky Rover
  • Gate Rooster
  • Cramberhand
  • O'Busty Irish Red
  • Helusto’s Humpin’ Red
  • The Hunty
  • Rickin Organic Red Deaath
  • River Smush Hoppy Amber Ale
  • Rivernillion Amber
  • Special North Wish Leifstic Imperial Red
  • Ambre O Woo’s Omella Imperial Red Ale

Sieci neuronowe pochyliły się także nad Stoutami:

  • I The Moon
  • The Bopberry Stout
  • Cherry Coconut Mint Chocolate Stout
  • Black Morning
  • Sir Coffee
  • Shock State
  • Take Bean
  • Single Horde
  • Whata Stout
  • Shany Lace
  • Black Sink Stout
  • Barrel Aged Chocolate Milksmoke
  • Shump
  • Morning Dave - Vanilla Coffee Stout
  • Avidberry
  • Dark Thomblan
  • Jrankers Java Stout
  • Spulgican’s Chocolate Coconut Pamper
  • Cherry Trout Stout
  • Bold Oot Stout
  • Pimperdiginistic The Blacksmith W/ Cherry Stout

Jak wiadomo, dobra nazwa to połowa sukcesu – chociaż za sukcesem piwa stoją także inne jego walory, takie jak na przykład smak. Już niedługo piwo będzie można oficjalnie stosować jako środek polepszający stan zdrowia – naukowcy opatentowali właśnie sposób na produkcję złocistego trunku zabierającego probiotyki.

Michał Tomaszkiewicz