05.12.2016 11:03

Uber zaczął śledzić użytkowników

Nowa wersja aplikacji Ubera wprowadziła po cichu inwigilację użytkowników – program sprawdza, gdzie udali się korzystający z jego usług po zakończeniu kursu. Śledzenie działa nawet wtedy, gdy aplikacja jest wyłączona.

Uber zaczął śledzić użytkowników
foto: Mark Warner, CC BY 2.0

Do tej pory program umożliwiający zamawianie podwózek od prywatnych właścicieli aut zbierał informacje na temat przebiegu samego kursu, notując skąd i gdzie jechał dany użytkownik. Jak się okazało, takie dane to dla Ubera za mało.

Przedsiębiorstwo tłumaczy, że dane o aktywności użytkownika zbierane są przez 5 minut po tym, jak wysiądzie on za auta. Dzięki temu Uber może zobaczyć, gdzie dokładnie udał się dany pasażer.

Po co firmie takie dane? Według giganta, ma to pomóc w usprawnieniu działania systemu i polepszeniu jakości usługi. Szczególnie podkreślane jest, że chodzi o rozwiązywanie problemów ze znajdowaniem pasażerów, ich wysadzaniem oraz bezpieczeństwem po zakończeniu kursu.

Wcześniej w USA pojawiły się głosy – zainicjowane przez stojącą na straży prywatności organizację Electronic Privacy Information Center (EPIC) – że Uber śledzi lokalizację swoich użytkowników także wtedy, gdy nie korzystają oni z usługi przejazdu. Sprawie ma się przyjrzeć amerykański Senat.

Gromadzenie danych dotyczących dokładnego miejsca docelowe, do którego zmierzali klienci Ubera, może stanowić poważne naruszenie prawa do prywatności – bez problemu można sobie wyobrazić sytuację, gdy użytkownik jechał na specjalistyczne badanie lekarskie, które w sposób jednoznaczny wskazuje na posiadanie prze niego wybranej choroby.

W grę mogą wchodzić także bardziej intymne miejsca docelowe i spotkania, o których korzystająca lub korzystający z Ubera woleliby nie mówić swoim partnerom.

Zapędom do śledzenia wykazywanym przez Ubera można uciec cofając aplikacji pozwolenie na dostęp do lokalizacji urządzenia. W zależności od mobilnego systemu operacyjnego robi się to w następujący sposób:

  • Android 5.1 i starszy – Ustawienia -> Lokalizacja -> Wyłączone (odbiera dostęp do GPS wszystkim aplikacjom)
  • Android 6 i nowszy - Ustawienia -> Aplikacje -> Uber > Zezwolenia -> Lokalizacja -> Wyłącz
  • iOS - Ustawienia -> Prywatność -> Usługi lokalizacji -> Uber -> Nigdy

Dacie się śledzić Uberowi?

Michał Tomaszkiewicz
Tagi: #Mobile