Eagles

Eagles

Trzon zespołu stanowili Don Henley i Glen Frey - muzycy, którzy współtworzyli zespół przez cały okres jego działalności. W pierwszym składzie byli ponadto Bernie Leadon i Randy Meisner. Przez zespół przewinęli się również tacy muzycy jak: Dan Felder, Joe Walsh czy Timothy B. Schmit. Wszyscy ci muzycy w chwili przystępowania do zespołu mieli duże doświadczenie estradowe.

Jeśli chodzi o brzmienie The Eagles, to charakteryzowały ich łagodne piosenki i porywające utwory rockowe, które w połączeniu ze świetną aranżacją zadecydowały o sukcesie odniesionym przez grupę. W 1981 roku zespół został rozwiązany czego główną przyczyną był konflikt między Hanleyem i Freyem. Do tego czasu grupa wydała sześć albumów i zdobyła sporą popularność, czego wyrazem było chociażby ukucie nowego terminu dla określenia ich muzyki - "kalifornijski rock".

Po rozpadzie zespołu jego członkowie kontynuowali ze sporym sukcesem kariery solowe. W 1994 roku, dość niespodziewanie, zespół wyruszył na trasę koncertową po Stanach Zjednoczonych i wydał płytę "Hell Freezes Over", która była zapisem tej trasy i zawierała dodatkowo cztery nowe nagrania. Muzycy początkowo zapewniali, że trasa ma charakter okazjonalny i nie dojdzie do stałej reaktywacji zespołu, jednak w opozycji do tego twierdzenia stał fakt, iż koncertowali dalej, zaś pod koniec 2007 roku ukazał się ich nowy album "Long Road Out of Eden". W listopadzie 2007 roku Don Henley wydał oficjalne oświadczenie, w którym zapewniał, że nowa płyta jest zarazem ostatnią w historii zespołu.

http://www.eaglesband.com/

Eagles – Dyskografia

  • Long Road out of Eden (2007) Nazwa płyty Long Road out of Eden (2007)
  • The Long Run (1979) Nazwa płyty The Long Run (1979)
  • Hotel California (1976) Nazwa płyty Hotel California (1976)
  • One of These Nights (1975) Nazwa płyty One of These Nights (1975)
  • On the Border (1974) Nazwa płyty On the Border (1974)
  • Desperado (1973) Nazwa płyty Desperado (1973)
  • Eagles (1972) Nazwa płyty Eagles (1972)