Laibach

Laibach

Laibach – słoweński zespół muzyczny, powstał w 1980 w górniczo-przemysłowej miejscowości Trbovlje w Jugosławii (obecnie Słowenia). Część utworów, a nawet całych płyt tego zespołu to swoisty performance, bazujący na przeróbkach najbardziej znanych zespołów światowych, takich jak The Beatles, Queen, Europe czy The Rolling Stones.Laibach w swojej twórczości często sięga do motywów wykorzystywanych w marszach wojskowych, symboli totalitarnych, estetyki faszystowskiej, stylizując podobnie swój wizerunek, czego celem jest podkreślenie zagrożeń związanych z totalitaryzmem. Jednak jak powiedział wokalista zespołu "jesteśmy w takim stopniu faszystami w jakim Hitler był malarzem". Zespół nigdy nie popierał ideologii nazistowskiej czy faszystowskiej, koncepcja polegała tylko na użyciu środków estetycznych, którymi owe totalitaryzmy dysponowały. Okładki ich płyt czy też ilustracje scenografii podczas koncertów często zdobią przerobione symbole religijne i totalitarne, związane ze sobą w specyficzny sposób, jak np. Matka Boska z Leninem na rękach, czy sylwetka Chrystusa na tle czarnego krzyża, jakiego używało niemieckie wojsko w trakcie drugiej wojny światowej. Jak deklarują członkowie zespołu, symbole i treści ich utworów wymierzone są przeciwko symbolom totalitarnym, a ich rodowód jest bliższy punka czy nowej fali, niż innych trendów kulturowych.

Źródło: wikipedia.pl

Laibach – Dyskografia

  • LAIBACHKUNSTDERFUGE (2008) Nazwa płyty LAIBACHKUNSTDERFUGE (2008)
  • Volk (2006) Nazwa płyty Volk (2006)
  • Anthems (2004) Nazwa płyty Anthems (2004)
  • Nova Akropola (Dig Pack) (2003) Nazwa płyty Nova Akropola (Dig Pack) (2003)
  • WAT  (2003) Nazwa płyty WAT (2003)
  • John Peel Sessions (2002) Nazwa płyty John Peel Sessions (2002)
  • Laibach (reedycja albumu z 1985) (1999) Nazwa płyty Laibach (reedycja albumu z 1985) (1999)
  • M.B. December 21, 1984 (1997) Nazwa płyty M.B. December 21, 1984 (1997)
  • Jesus Christ Superstar (1996) Nazwa płyty Jesus Christ Superstar (1996)
  • Occupied Europe NATO Tour 1994-1995 (1996) Nazwa płyty Occupied Europe NATO Tour 1994-1995 (1996)
  • NATO (1094) Nazwa płyty NATO (1094)
  • Ljubljana, Zagreb, Beograd (1993) Nazwa płyty Ljubljana, Zagreb, Beograd (1993)
  • Kapital (1992) Nazwa płyty Kapital (1992)
  • Sympathy For The Devil (1990) Nazwa płyty Sympathy For The Devil (1990)
  • Macbeth (1989) Nazwa płyty Macbeth (1989)
  • Let It Be (1988) Nazwa płyty Let It Be (1988)
  • Krst Pod Triglavom-Baptism (1988) Nazwa płyty Krst Pod Triglavom-Baptism (1988)
  • Slovenska Akropola (1987) Nazwa płyty Slovenska Akropola (1987)
  • Opus Dei (1987) Nazwa płyty Opus Dei (1987)
  • Nova Akropola (1985) Nazwa płyty Nova Akropola (1985)
  • The Occupied Europe Tour 83-85 (1986) Nazwa płyty The Occupied Europe Tour 83-85 (1986)
  • Rekapitulacja 1980-1984 (1985) Nazwa płyty Rekapitulacja 1980-1984 (1985)
  • Neue Konservatiw (1958) Nazwa płyty Neue Konservatiw (1958)
  • Laibach (1985) Nazwa płyty Laibach (1985)
  • Anglia (2006) Nazwa płyty Anglia (2006)