Lynyrd Skynyrd

fot. http://www.lynyrdskynyrd.com

Latem 1964 roku trzech przyjaciół: Ronnie Van Zant, Allen Collins oraz Gary Rossington stworzyli zespół the Noble Five. W 1965 roku do zespołu dołączyli Larry Junstrom oraz Bob Burns a nazwa została zmieniona na My Backyard. W roku 1970 Van Zandt przedstawił nową nazwę zespołu, Leonard Skinnerd. Był to hołd założony jego nauczycielowi od wychowania fizycznego, Leonardowi Skinnerowi, który był zaangażowany w walkę przeciwko polityce szkoły zabraniającej noszenia długich włosów przez chłopców. Obecna forma nazwy powstała przy okazji premiery ich pierwszego albumu "Pronuced Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd". Dzięki otwieraniu koncertów dla zespołu the Who w 1973, grupa zyskiwała coraz większą rzesze fanów. Lynyrd Skynyrd wydawał kolejne płyty a ich popularność rosła. 20 października 1977 roku, trzy dni przed premierą płyty Street Survivors, muzycy podróżowali wyczarterowanym samolotem. Prawie pod sam koniec lotu w baku zabrakło paliwa. Piloci próbowali lądować awaryjnie, lecz samolot rozbił się w lesie. W wypadku zginęło trzech muzyków: Ronnie Van Zandt, Steve Gaines oraz Cassie Gaines, asystent menadżera Dean Kilpatrick oraz dwóch pilotów: Walter McCreary oraz William Gray. Zespół nie przetrwał tragedii i nie długo potem się rozpadł. Lynyrd Skynyrd na scenę powrócił w 1987 roku. Rolę frontmana przejął młodszy brat Ronniego, Johnny. W składzie pojawili się muzycy, którzy przeżyli wypadek a także muzycy, którzy grali z zespołem przed tym zdarzaniem. Pierwszą płytą po tragedii była ta wydana w 1991 roku, zatytułowana po prostu Lynyrd Skynyrd 1991. Zespół jest do tej pory aktywny. Ma na swoim koncie 12 albumów studyjnych, z czego 7 powstało po wypadku. W 2004 roku zespół pojawił się na liście 100 najlepszych zespołów magazynu Rolling Stone zajmując 95 miejsce. Rok później, w 2005 roku, Lynyrd Skynyrd został członkiem Rock and Roll Hall of Fame. Ostatni album grupy to God & Guns z 2009 roku.
Obecny skład zespołu:
* Gary Rossington – gitara (1964–1977, 1987–obecnie)
* Rickey Medlocke – gitara, chórki (1996–obecnie), bebny (1970-1971)
* Johnny Van Zant – wokal (1987–obecnie)
* Michael Cartellone – bebny (1999–obecnie)
* Mark Matejka – gitary, chórki (2006–obecnie)
* Robert Kearns – bass, chórki (2009–obecnie)
* Peter Keys – klawisze (2009–obecnie)

Lynyrd Skynyrd – Dyskografia

  • Last of a Dyin' Breed Nazwa płyty Last of a Dyin' Breed
  • Live from Freedom Hall (2010) Nazwa płyty Live from Freedom Hall (2010)
  • Vicious Cycle (2003) Nazwa płyty Vicious Cycle (2003)
  • Twenty (1997) Nazwa płyty Twenty (1997)
  • Endangered Species (1994) Nazwa płyty Endangered Species (1994)
  • The Last Rebel (1993) Nazwa płyty The Last Rebel (1993)
  • Lynyrd Skynyrd (1991) Nazwa płyty Lynyrd Skynyrd (1991)
  • Street Survivors (1977) Nazwa płyty Street Survivors (1977)
  • Gimme Back My Bullets (1976) Nazwa płyty Gimme Back My Bullets (1976)
  • Nuthin' Fancy (1975) Nazwa płyty Nuthin' Fancy (1975)
  • Second Helping (1974) Nazwa płyty Second Helping (1974)
  • (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd) (1973) Nazwa płyty (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd) (1973)
  • God & Guns Nazwa płyty God & Guns