Rush

Rush

Rush - kanadyjskie trio uznawane za jeden z najbardziej wpływowych zespołów w historii rocka progresywnego. Podczas ponad 30 lat działalności zespół wydał kilkanaście płyt studyjnych, oraz kilka albumów live i składanek. Kilkudziesięciomilionowa sprzedaż pozwoliła na zdobycie 23 złotych, 14 platynowych i 3 multiplatynowych płyt.
W skład zespołu wchodzą: Geddy Lee (bas, wokal, instrumenty klawiszowe), Alex Lifeson (gitary) i Neil Peart (perkusja, instrumenty perkusyjne, teksty), który po wydaniu pierwszej płyty zastąpił Johna Rutseya. Każdy z trzech muzyków uznawany jest za jednego z najlepszych w swojej dziedzinie i pozostaje źródłem inspiracji dla kolejnych pokoleń instrumentalistów.
Podczas swojej długiej kariery muzyka zespołu była poddawana ciągłym zmianom. Począwszy od hardrockowych początków, przez progresywny rock, pełne syntezatorów lata ‘80, rockowe i przebojowe lata ‘90 aż po ostry, wydany w 2002 roku album „Vapor Trails”.

Rush – Dyskografia

  • Headlong Flight Nazwa płyty Headlong Flight
  • The Wreckers Nazwa płyty The Wreckers
  • Clockwork Angels (2012) Nazwa płyty Clockwork Angels (2012)
  • Rush in Rio (2003) Nazwa płyty Rush in Rio (2003)
  • Vapor Trails (2002) Nazwa płyty Vapor Trails (2002)
  • Counterparts (1993) Nazwa płyty Counterparts (1993)
  • Roll The Bones (1991) Nazwa płyty Roll The Bones (1991)
  • Presto (1989) Nazwa płyty Presto (1989)
  • Grace Under Pressure (1984) Nazwa płyty Grace Under Pressure (1984)
  • Power Windows (1985) Nazwa płyty Power Windows (1985)
  • Hold Your Fire (1987) Nazwa płyty Hold Your Fire (1987)
  • Signals (1982) Nazwa płyty Signals (1982)
  • Different Stages (1998) Nazwa płyty Different Stages (1998)
  • A Show of Hands (1989) Nazwa płyty A Show of Hands (1989)
  • Exit... Stage Left (1981) Nazwa płyty Exit... Stage Left (1981)
  • All The World's A Stage (1976) Nazwa płyty All The World's A Stage (1976)
  • Moving Pictures (1981) Nazwa płyty Moving Pictures (1981)
  • Permanent Waves (1980) Nazwa płyty Permanent Waves (1980)
  • Hemispheres (1978) Nazwa płyty Hemispheres (1978)
  • A Farewell to Kings (1977) Nazwa płyty A Farewell to Kings (1977)
  • 2112 (1976) Nazwa płyty 2112 (1976)
  • Caress of Steel (1975) Nazwa płyty Caress of Steel (1975)
  • Fly by Night (1975) Nazwa płyty Fly by Night (1975)
  • Rush (1974) Nazwa płyty Rush (1974)
  • Caravan Nazwa płyty Caravan