18.11.2015 13:40

Co je klawiszowiec Children of Bodom?

Finlandia słynie z wódki, metalu i melancholijnego stylu bycia... A jak wygląda fińska kuchnia? Janne Wirman chętnie Wam opowie!

Co je klawiszowiec Children of Bodom?
foto: kadr z wideo

Klawiszowiec Children of Bodom wystąpił w nietypowej dla siebie roli przewodnika po fińskich potrawach. Jeśli jesteście ciekawi, co twórcy „Follow the Reaper” i ich rodacy jedzą na co dzień, oto krótka lekcja w kuchni.

Hernekeitto nazywa się co najmniej jak niemiecki przysmak dla samurajów, w rzeczywistości to jednak... po prostu zwykła grochówka. Muzyk sam opisuje ją jako wyjątkowo tanią potrawę, która cieszy się szczególnym powodzeniem w wojsku.

W przypadku kalakukko sprawa już jest nieco bardziej skomplikowana: z zewnątrz wygląda jak bochen chleba, lecz w środku czekają na nas kawałki ryby. Farsz do tego dużego pieroga można też przygotować z wołowiny lub wieprzowiny. Potrawa przypomina nieco włoskie calzoni, tyle że robi się ją z mąki razowej.

Korvapuusti to fińska wersja kardamonowej bułeczki. Wirman ostrzega, by uważać na kupne przysmaki tego typu - większość z nich „smakuje jak gówno”. O wiele lepiej zaopatrywać się w nie w kawiarniach, które przygotowują je własnoręcznie. Klawiszowiec zajadał się nimi w dzieciństwie.

Muzyk odradza tradycyjne fińskie mämmi, ale największym problemem dla osób spoza skandynawskiego kręgu kulturowego będzie chyba salmiakki. To rodzaj słonej lukrecji, która jest jednym z ulubionych słodyczy Finów - dla przeciętnego Amerykanina jest już jednak niestrawna. Nic dziwnego: wygląda jak asfalt... i smakuje podobnie.

Zobaczcie sami, co Janne Wirman ma do powiedzenia o najpopularniejszych fińskich potrawach:

Ciekawe, czy muzycy Children of Bodom mieli okazję skosztować polskiej kuchni przed koncertem w Krakowie w październiku 2015 roku. Chętnie poznalibyśmy ich zdanie na jej temat - zamiast tego możemy zobaczyć 5 ulubionych riffów Alexiego Laiho.

Jakub Gańko
Tagi: Duperele Children Of Bodom