Fińscy naukowcy stworzyli jedzenie produkowane z powietrza

Białko stworzone przez fińską firmę przypomina w smaku mąkę.
Stworzone w laboratorium jedzenie to jeden z najpopularniejszych trendów żywieniowych ostatnich lat. Firmy prześcigają się w wytwarzaniu sztucznego mięsa, etycznych cukierków i jajek, ale jeszcze nikt dotąd nie był w stanie stworzyć białka, które pochodzi dosłownie z powietrza.
"Solein" to produkt stworzony przez Solar Foods. Firma oparła swoją pracę na pomyśle przygotowanym przez NASA. Po latach prób i błędów twórcy byli w stanie stworzyć wysokobiałkową "mąkę", która zawiera w sobie 50 procent białka, 10% tluszczy i około 25% weglowodanów.
Jak donoszą twórcy zarówno w smaku, jak i wyglądzie ich białko przypomina mąkę. Dzięki temu będzie można je wykorzystać w szerokim spektrum produktów spożywczych.
Kiedy "Solein" trafi do sprzedaży
Jak informują naukowcy, ich produkt ma trafić do sklepów już w 2021 roku. Początkowo ma być składnikiem wykorzystywany w shake'ach proteinowych i jogurtach.
Solein oprócz bycia jedzeniem z mieszanki wody, CO2 i prądu to również produkt o zerowym śladzie węglowym. Możliwości zastępowania nim mniej etycznego jedzenia są nieograniczone.
Firma, aby wytworzyć Solein, dokonuje ekstrakcji CO2 z powietrza, następnie miesza je z wodą, witaminami i składnikami odżywczymi. A na koniec korzysta z energii słonecznej od partnerskiej firmy Fortum, aby pobudzić naturalny proces fermentacji. Właśnie w ten sposób ostatecznie na naszych stołach za 2 lata wyląduje białko z laboratorium.
Białko dodajmy, które nie ma żadnego negatywnego wpływu na środowsiko.
Firma pracuje aktualnie z ESA (Europejską Agencją Kosmiczną) nad wykorzystaniem swojego produktu na szeroką skalę.
Fajnie by było zjeść frytki z powietrza, z burgerami z "niemięsa".
Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o Solein, wystarczy, że poczytacie o białku na stronie Solar Foods TUTAJ.
Zobacz także: Uber Eats wprowadza nowe opłaty. Zapłacimy więcej?
Oceń artykuł