Kalkulator gotowania jajek podaje czas gotowania na miękko i twardo

Kalkulator gotowania jajek, stworzony przy pomocy fizyka kwantowego, co do sekundy wyznacza czas potrzebny na przygotowanie jajka na miękko lub twardo. Obliczenia są dokładne, bo wykonywane są dla warunków panujących w Waszej kuchni.
Omni Calculator potrafi obliczyć właściwie wszystko. Ile papierosów dziennie wypalacie, oddychając powietrzem pełnym smogu? Ile czasu trzeba intensywnie leżeć, żeby spalić kalorie dostarczone przez pyszne pączki? Jeśli istnieje pytanie, polskie narzędzie będzie znało na nie odpowiedź.
Dla wielu Święta Wielkanocne kręcą się wokół jaj. Ich odpowiednie przygotowanie staje się nierzadko kwestią honoru – sprawy jednak komplikują się, gdy potrzebna jest precyzja w przygotowaniu ich w wersji na miękko lub na twardo.
Nie trzeba już zgadywać, czy jajko ma się jeszcze przez kilka chwil znajdować we wrzątku, czy też nie – Kalkulator gotowania jajek, korzystający z wzoru podsuniętego przez fizyka kwantowego, dr. Miłosza Panfila, obliczy niezbędny czas uwzględniając warunki panujące w Waszej kuchni. Formuła została stworzona przez profesora Charlesa Williamsa z University of Exeter.
Ile gotuje się jajko na miękko? Ile gotuje się jajko na twardo?
Każdy, kto mierzył się z problemem ugotowania jajka wie, że nie jest to prosta sprawa. Potwierdza to sam Omni Calculator:
Dokładne obliczenie czasu potrzebnego na ugotowanie idealnego jajka na miękko jest naprawdę trudne. Białka i żółtka są bowiem skomplikowanymi substancjami obejmującymi między innymi różne typy białek i cząsteczek tłuszczu. Ponadto każde jajko jest inne, a właściwości jajek zmieniają się wraz z postępującym procesem starzenia.
Wyznaczenie czasu gotowania jajka jest jednak niczym w porównaniu do potęgi nauki. Wystarczy zastosować ten oto wzór:
Gdy się go zna, wystarczy odpowiednio zdefiniować parametry gotowania jajek na miękko i twardo i podstawić je do wzoru.
Jak ugotować jajko na twardo? Jak ugotować jajko na miękko?
W przypadku jajka na miękko temperatura T powinna wynosić 65 °C. I to jest wartość ustawiona w naszym kalkulatorze. W przypadku jajka na twardo temperatura wewnątrz jajka powinna być wyższa, aby żółtko uległo koagulacji. Jednak nie może być zbyt wysoka, ponieważ wtedy siarka w białkach reaguje z żelazem w żółtkach i tworzy zielonkawy siarczek żelazawy pokrywający żółtko. Aby tego uniknąć, należy utrzymywać temperaturę T 77°C. I tak ustawiono ją do obliczania jajek na twardo.
Żeby wyniki podawane przez kalkulator gotowania jajek były jak najdokładniejsze, należy jeszcze uściślić kilka spraw. Po pierwsze, czy tak jak redakcja Antyradio.pl macie wielkie jaja w rozmiarze XL. Po drugie, gdzie je trzymacie – na wolności, czy też może, z jakiegoś powodu, w lodówce.
Bardzo ważne jest także określenie wysokości nad poziomem morza – trzeba pamiętać, że zmienia się ona wraz z każdym piętrem. Różnica w ciśnieniu powietrza sprawia, że woda będzie wrzała w nieco innej temperaturze, przez co czas gotowania może ulec wydłużeniu.
W ekstremalnych sytuacjach, jak na przykład na Mount Everest, ugotowanie jajka na twardo może być wręcz niemożliwe – na wysokości 8500 metrów woda wrze w temperaturze 68 stopni Celsjusza, a więc niższej niż niezbędna do zajścia koagulacji.
Oceń artykuł