Pogoda
31.05.2020 15:30

Trwa misja SpaceX i NASA. Zobacz jak statek Dragon dokuje do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej [NA ŻYWO]

Trwa historyczna misja SpaceX i NASA. W sieci można obejrzeć na żywo pierwszą załogową wyprawę rakiety, która wkrótce zadokuje do ISS.

Start rakiety Falcon 9
Foto: AP/Associated Press/East News

W sobotę 30 maja w kosmos wystartowała rakieta Falcon 9 z kapsułą Dragon. Jest to pierwszy lot z załogą na Międzynarodową Stację Kosmiczną z USA od niemal 10 lat. Misja Demo-2 jest wspólną inicjatywą Narodowej Agencji Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej oraz firmy Elona Muska - SpaceX. Astronauci pierwszy raz polecieli w kosmos statkiem wyprodukowaną przez prywatnego inwestora.

Misja SpaceX i NASA. Trwa transmisja na żywo, gdzie oglądać?

Na pokładzie kapsuły znajdują się pracownicy NASA - Robert Behnken i Douglas Hurley. Wcześniej astronauci pełnili rolę pilotów testowych, a także byli częścią załogi promów kosmicznych.

NASA oferuje wirtualne spacery po kosmosie i Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
NASA oferuje wirtualne spacery po kosmosie i Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
Przeczytaj także NASA oferuje wirtualne spacery po kosmosie i Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

W niedzielę 31 maja o 16:27 statek załogowy Dragon zadokuje do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Proces można oglądać na żywo za pośrednictwem YouTube'a.

Jak czytamy na stronie spacex.com.pl:

"

Po zadokowaniu do ISS planowana jest kontynuacja transmisji na żywo z otwierania włazu statku, zaplanowanego na godzinę 18:45 czasu polskiego (16:45 UTC) i ceremonii powitalnej astronautów, zaplanowanej na godzinę 19:05 czasu polskiego (17:05 UTC). "

Kosmiczne tsunami
Kosmiczne tsunami
Przeczytaj także NASA: Zespół naukowców odkrył kosmiczne tsunami rozrywające galaktyki
Joanna Chojnacka