09.10.2019 10:17

Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej wyhodowano wołowinę

Pierwszy raz w historii na pokładzie ISS wydrukowano mięso. Demonstracja możliwości działania technologii w warunkach mikrograwitacji została okrzyknięta kolejnym „wielkim skokiem dla człowieka”.

Międzynarodowa Stacja Kosmiczna
foto: Shutterstock

O druku 3D było głośno kilka lat temu. Temat przycichł, ale to nie znaczy, że na tym polu nic się nie dzieje. Technologia trafiła przede wszystkich do zakładów produkcyjnych, w których taniej i wydajniej jest skomplikowaną część wydrukować, niż tworzyć w wieloetapowym procesie.

Druk 3D ma ogromny potencjał do wykorzystania w medycynie. Naukowcy snują wizję drukowania narządów do przeszczepów z DNA pacjenta, co gwarantuje brak ryzyka odrzucenia oraz możliwość ratowania życia bez czekania, aż dawca je straci.

Szpital będzie drukował tkanki i implanty z komórek pacjentów
Szpital będzie drukował tkanki i implanty z komórek pacjentów
Przeczytaj także Szpital będzie drukował tkanki i implanty z komórek pacjentów

Drukowanie tkanek umożliwi także tworzenie mięsa bez konieczności hodowania zwierząt. Technologia opracowana przez Aleph Farms został właśnie wypróbowana z sukcesem w kosmosie. Astronauci w ramach eksperymentu stworzyli małego steka, którego następnie dla dobra nauki zjedli.

Astronauci wydrukowali wołowinę na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

Drukowanie mięsa to przełom etyczny, biznesowy i środowiskowy. Możliwość pozyskiwania wartościowej żywności bez konieczności hodowania i zabijania zwierząt to poważny argument dla osób, których poczucie moralności sprzeciwia się wywoływania cierpienia u organizmów żywych.

Drukowanie docelowo ma być także tańsze, niż pozyskiwanie mięsa w ramach hodowli. Co ważne, zmniejszy także obciążenie środowiska. Obecnie, żeby pozyskać 1 kg mięsa, trzeba zużyć około 10 000 litrów wody, a większość pól uprawnych wykorzystywana jest do produkcji paszy, a nie roślin jadalnych dla człowieka.

Przejście na drukowanie mięsa oznacza więc także mniejsze obciążenie dla klimatu, jako że spora część emisji gazów cieplarnianych to wynik działania przemysłu hodowlanego.

Aleph Farms przyznaje, że zanim technologia druku mięsa zostanie wdrożona masowo, musi jeszcze zostać dopracowana. Zajmie to zapewne jeszcze kilka lat.

Możliwość drukowania pożywienia znacznie ułatwi funkcjonowanie przyszłych baz na Księżycu i Marsie, pozwalając im uniezależnić się przynajmniej częściowo od dostaw ze Starej Ziemi.

Zobacz także: Polacy zaprojektowali luksusową bazę na Marsie. „Twardowsky” mieści 1000 osób i utrzymuje się ze sprzedaży wódki 

Jecie mięso?

Tagi: Duperele