20.12.2017 14:12

Facebook wykryje, że ktoś udostępnił Twoje zdjęcie

Dzięki algorytmom rozpoznawania twarzy Facebook będzie informować o opublikowania w serwisie zdjęcia użytkownika nawet wtedy, gdy nie zostanie on otagowany.

Facebook wykryje, że ktoś udostępnił Twoje zdjęcie
foto: materiały prasowe

To kolejny przypadek, gdy portal społecznościowy stawia na sztuczną inteligencję i rozpoznawanie obrazów, aby pomagać chronić prywatność swoich użytkowników. Poprzednia nowość dotyczyła możliwości zabezpieczenia się przed tak zwanym revenge porn – publikowanie zdjęć w negliżu przez byłych partnerów.

Facebook może uniemożliwić upublicznienie takiego zdjęcia – trzeba mu je tylko najpierw wysłać.

Nowa możliwość działa na nieco innych zasadach, chociaż obejmuje zakresie także zdjęcia, na których występuje się bez ubrania. Algorytmy analizowania obrazu – te same, które służą podpowiedziami podczas oznaczania znajomych na publikowanym zdjęciu – mają sprawdzać, kto (najprawdopodobniej) znajduje się na danej fotce.

Jeśli uzna, że rozpoznał jakąś osobę – dostanie ona alert wraz z linkiem do publikacji. Fotografii można się przyjrzeć i zdecydować, czy to naprawdę my oraz – jeśli tak – czy chcemy się do tego przyznawać lub czy chcemy poważnie porozmawiać z publikującym fotkę.

foto: materiały prasowe

Facebook zastrzega, że bardzo poważnie traktuje prywatność użytkowników i lojalnie ostrzega, że nie będzie powiadamiał o obecności na zdjęciach, które nie zostały nam udostępnione (prywatnie lub publicznie). Powiadomienia trzeba będzie włączyć w profilu.

Serwis postanowił także ułatwić ochronę przed nękaniem w sieci. Dzięki nowym algorytmom osoba narzucająca się będzie blokowana automatycznie nawet jeśli założy własne konto. Pojawiła się także opcja ignorowania i usuwania wiadomości z Messengera bez konieczności blokowania rozmówcy i bez powiadomienia go o tym, że zostały one przeczytane.

Włączycie tę opcję?

Michał Tomaszkiewicz
Tagi: Internet