10.07.2018 15:44

Jak usunąć konto na FB?

Konto na Facebooku można albo usunąć całkowicie, albo tylko dezaktywować. Obie operacje można przeprowadzić błyskawicznie, przy czym usuwanie konta może zająć Facebookowi nawet kilka miesięcy.

Facebook
foto: mkhmarketing, CC BY 2.0

Facebook jest już używany przez ponad 2 mld osób na całym świecie – nie wszyscy jednak chcą dalej korzystać z portalu społecznościowego, czy to z powodu naruszania prywatności w aferze Cambridge Analytica, czy zapowiedzi wprowadzania opłat za niektóre funkcje – na przykład uczestnictwo w Grupach.

Dla osób niezadowolonych z serwisu Facebook przygotował dwie opcje – dezaktywację konta lub usunięcie konta. Czym się różnią?

Czym się różni dezaktywacja konta od usunięcia konta na Facebooku?

Dezaktywacja konta na Facebooku ukrywa jego zawartość – nikt nie może zobaczyć profilu osoby z dezaktywowanym kontem. Niektóre aktywności, na przykład wysłane wiadomości, pozostają jednak widoczne. Nazwa konta widoczna jest na listach znajomych – ale tylko i wyłącznie tam. Administratorzy grup nadal widzą posty i komentarze opatrzone Twoim imieniem i nazwiskiem.

Dezaktywowane konto można w każdej chwili ponownie aktywować i wrócić do korzystania z Facebooku z wszystkimi danymi, jakie miało się w chwili tymczasowego opuszczania Facebooka.

Usunięcie konta na Facebooku wiąże się z nieodwracalnym wykasowaniem niemal wszystkich danych wygenerowanych przez użytkownika, czy to podczas publikowania treści, czy pozostawiania reakcji. Facebook zastrzega, że niektóre informacje, na przykład wiadomości do znajomych, mogą pozostać widoczne.

Czy te informacje były pomocne?

Jak usunąć konto na Facabooku?

Aby trwale usunąć konto:

  • kliknij opcję Ustawień w prawym górnym rogu dowolnej strony Facebooka
  • kliknij Ustawienia
  • kliknij opcję Twoje informacje na Facebooku w kolumnie z lewej strony
  • kliknij opcję Usuń konto i informacje, a następnie Usuń moje konto

Rozpoczyna to procedurę usuwania konta z Facebooka – przez 14 dni od jej rozpoczęcia można się rozmyślić i anulować dyspozycję.

Po tym czasie konto na Facebooku zostanie usunięte bez możliwości przywrócenia. Kasowanie filmów, zdjęć i wiadomości wysyłanych znajomym może zająć serwisowi do 90 dni.

Czy te informacje były pomocne?

Jak dezaktywować konto na Facebooku?

Aby dezaktywować konto:

  • kliknij Ustawienia konta w prawym górnym rogu dowolnej strony Facebooka
  • wybierz Ustawienia
  • kliknij pozycję Ogólne w lewej kolumnie
  • kliknij opcję Zarządzaj swoim kontem, a następnie kliknij opcję Dezaktywuj konto i wykonaj instrukcje w celu potwierdzenia dezaktywacji

Dezaktywacja jest natychmiastowa – do używania konta można powrócić po dowolnym czasie.

Czy te informacje były pomocne?

Usunąłeś konto na Facebooku?

Michał Tomaszkiewicz
Tagi: #Internet