20.02.2019 10:01

Facebook: Jak skasować, usunąć konto na zawsze?

Niektórzy, z różnych przyczyn, chcą usunąć Facebooka. Niestety nie każdy wie, jak to zrobić. Podpowiadamy, jak skasować konto na Facebooku.

Jak usunąć konto na Facebooku
fot: JOEL SAGET/AFP/East News

Wielu użytkowników zastanawia się, jak usunąć konto na Facebooku. Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne. Należy jednak poważnie się nad tym zastanowić, ponieważ po skasowaniu konta, nie będziemy mogli go już odzyskać. Utracimy bowiem wszystkie dane, które znajdowały się na naszym profilu. Co jeszcze warto wiedzieć o dezaktywacji konta i jego trwałym usunięciu? Odpowiadamy!

Jak odzyskać konto na Facebooku
Jak odzyskać konto na Facebooku
Przeczytaj także Facebook: Jak odzyskać skasowane konto?

Jak dezaktywować konto na Facebooku?

Jeśli poczujemy niechęć do platformy Facebook, śmiało możemy usunąć z niej nasz profil i wycofać się z tego portalu społecznościowego. Wystarczy wejść w ustawienia i znaleźć opcję "dezaktywuj". Ta metoda jest o wiele bezpieczniejsza, bo pozwala nam na ponowne skorzystanie z konta z każdym momencie. Jednocześnie profil nie będzie już widoczny dla użytkowników Facebooka, ale wysłane przez Ciebie wiadomości prawdopodobnie będą widoczne dla Twoich znajomych.

Na początku należy kliknąć w menu konta w prawym górnym rogu i wybrać opcje "Ustawienia". Dalej należy przejść do sekcji "Zarządzaj swoim kontem". Tam znajdziemy opcję "Dezaktywuj swoje konto". Więcej informacji o dezaktywacji konta znajdziesz tutaj.

Jak usunąć konto na Facebooku?

Opcja usunięcia Facebooka nie jest aż tak prosta. Można ją znaleźć w dziale pomocy, a po wybraniu konkretnego linku zostaniemy przekierowani do formularza, który należy wypełnić. Trwałe usunięcie konta oznacza, że nie będziemy mogli do niego wrócić. Utracimy wszystkie dane, treści i wszelkie informacje. Przed wysłaniem prośby o usunięcie konta warto pobrać wszystkie swoje dane. Jeśli chcecie usunąć konto na Facebooku na zawsze, możecie kliknąć w ten link.

 Warto pamiętać, że nawet po trwałym usunięciu konta, znajomy może nadal zachować nasze wiadomości i pisać do nas.

Zobacz także: >>Facebook nie będzie promował antyszczepionkowców <<

Karolina Woźniak
Tagi: Internet Facebook