18.09.2019 11:28

Apple ostrzega w iOS 13, że Facebook może naruszać prywatność

Nowy system operacyjny dla iPhone’ów przyniósł wiele usprawnień na polu zapewnienia prywatności. Jednym z efektów jest ostrzeganie użytkowników przed zbieraniem informacji przez Facebooka.

Facebook na smartfonie
foto: Shutterstock

Tradycyjnie razem z premierą nowych iPhone’ów Apple pokazało nową wersję mobilnego systemu operacyjnego. Zostanie on udostępniony na wybrane starsze modele telefonów producenta.

Fani z miejsca zakochali się w iPhone’ach 11, szczególnie w wersji Pro, nie zważając na sięgające 7 449 zł ceny w Polsce.

Tim Cook prezentuje iPhone'a 11
Tim Cook prezentuje iPhone'a 11
Przeczytaj także Polskie ceny iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Warto wydać 7 449 zł?

Jak się okazało, Apple potraktowało chronienie prywatności użytkowników bardzo poważnie. Przy uruchamianiu aplikacji Facebooka w iOS 13 pojawia się komunikat o próbie gromadzenia przez program danych o lokalizacji telefonu.

W iOS 13 Apple ostrzega przed Facebookiem chroniąc prywatność użytkowników

Facebook znany jest z kolekcjonowania dużej ilości informacji na temat korzystających z serwisu społecznościowego użytkowników. Z tego żyje – dane pozwalają na typowanie odbiorców sprzedawanych reklam.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak daleko sięgają zainteresowania aplikacji Facebooka. Apple w iOS 13 zaczęło informować użytkowników o danych, do jakich chce uzyskać dostęp program.

Aplikacja Facebooka prosi o możliwość użytkowania modułu Bluetooth. Jeśli zostanie ona udzielona, program może zbierać dane o lokalizacji używanego przez właściciela urządzenia oraz spradzać, jakie smartfony znajdują się w pobliżu.

Pojawienie się takiego monitu w iOS 13 sugeruje, że wcześniej aplikacja Facebooka korzystała z tej możliwości bez pytania użytkowników o zgodę, gdyż nie była ona wymagana w poprzednich wersjach systemu iOS.

Zobacz także: Koniec z darmowym Facebookiem? 

Korzystacie z aplikacji Facebooka?

Michał Tomaszkiewicz
Tagi: Mobile Apple Facebook