08.11.2018 11:56

Messenger pozwoli wykasować wysłaną wiadomość- o ile będzie się naprawdę szybkim

To już pewne – Facebook zamierza wprowadzić do Messengera opcję kasowania wysłanych wiadomości. Są jednak dwa haczyki – trzeba będzie to zrobić zanim adresat odczyta wysłane w afekcie słowa i nie później niż 10 minut od chwili ich przekazania.

Messenger pozwoli wykasować wysłaną wiadomość- o ile będzie się naprawdę szybkim
foto: Christoph Scholz, CC BY-SA 2.0

Informacje o funkcji pokazały się w spisie zapowiadanych nowości w Messengerze w wersji 191.0 szykowanej na urządzenia z iOS.

10-minutowe okienko na reakcję to z jednej strony dużo – zazwyczaj opamiętanie przychodzi natychmiast po wysłaniu (czasem przez pomyłkę) słów, których odczytanie może wpędzić w kłopoty i mieć poważne konsekwencje. Wystarczy wtedy kilka kliknięć i można odetchnąć z ulgą.

Z drugiej jednak strony, 10 minut to bardzo mało – jeśli otrzeźwienie przyjdzie po akademickim kwadransie, na reakcję będzie już za późno.

Messenger dostanie możliwość kasowania wysłanych wiadomości

Gdy Facebook wprowadzał analogiczną funkcję w komunikatorze WhatsApp, czasu na reakcję było jeszcze mniej – użytkownicy mogli anulować wysłanie wiadomości przez krótkie 7 minut.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mechanizm bezpieczeństwa oferuje także Google w Gmailu – wysłany e-mail można zawrócić, zanim trafi do adresata, w tym przypadku trzeba jednak naprawdę działać błyskawicznie, jako że trzeba zdążyć zmienić zdanie w ciągu kilkunastu sekund.

Nie wiadomo jeszcze, jak funkcja kasowania wiadomości będzie działać w praktyce – między innymi, czy niedoszły adresat wysyłanej wiadomości będzie widział komunikat o tym, że dostarczono mu wiadomość, która została następnie wykasowana.

Nie ma ponadto pewności, czy funkcja zostanie wprowadzona równolegle w Messengerze na iOS i Androida – może się okazać, że opcja będzie wprowadzana stopniowo, nie tylko jeśli chodzi o platformy, lecz także kraje, w których będzie dostępna.

Z funkcji kasowania wiadomości od dawna korzysta Mark Zuckerberg – opcja została wprowadzona, żeby zwiększyć bezpieczeństwo informacji i zabezpieczyć się przed wyciekami danych w razie włamania do infrastruktury informatycznej giganta.

Michał Tomaszkiewicz
Tagi: #Mobile