11.07.2018 15:19

YouTube na Androidzie z trybem Incognito

Ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Chyba, że praktykowana na YouTubie – wtedy przelotny nawet romans z hitami typu „Janusz w Zakopanem” zostawia trwały ślad w algorytmach rekomendacji treści. Z ratunkiem przychodzi znany i lubiany tryb Incognito.

oglądanie YouTube'a
foto: kadr z wideo

Pokusie czasem ciężko się oprzeć – chęć sprawdzenia, co ludzie widzą w tych wszystkich filmach pokazujących się w zakładce „Na czasie” może skończyć się totalnym bałaganem na ekranie.

Algorytmy nieustająco śledzące co, kiedy, jak długo (a może nawet i z kim) skrupulatnie zapisują takie skoki w bok, interpretując je zazwyczaj jako manifestację zupełnie nieznanych wcześniej zakamarków gustu użytkownika i traktując je jako potrzebę, którą trzeba jak najszybciej zaspokoić.

Wśród podpowiadanych przez YouTube’a filmów, które być może też chciałoby się obejrzeć, zaczynają się pojawiać takie propozycje, że aż strach uruchamiać serwis przy ludziach.

Problem został zauważony przez Google, który postanowił udostępnić na YouTubie opcję Incognito, testowaną intensywnie od lat przez użytkowników na całym świecie.

Tryb Incognito w aplikacji YouTube na Androida

Dzięki nowości podczas oglądania filmów na YouTubie nie trzeba się już martwić, co ludzie powiedzą – nikt nigdy nie dowie się, jakie treści zdecydowaliście się odtworzyć. W trybie Incognito nie zostanie po nich żadne ślad w historii, informacja o ich obejrzeniu nie zostanie także przekazana do algorytmów rekomendujących następne filmiki do obejrzenia. W zapomnienie pójdzie także wszystkie kwestie wpisane do wyszukiwarki serwisu.

Tryb będzie miał jednak swoje ograniczenia – z anonimowości będzie można korzystać tylko na ekranie głównym oraz w sekcji „Na czasie”. Żeby zobaczyć nowości na subskrybowanych kanałach bądź też wrócić do filmów oglądanych w przeszłości lub dodanych do biblioteki, trzeba będzie porzucić Incognito i dać się serwisowi zidentyfikować.

Informacja o przeglądaniu w trybie Incognito wyświetla się na dole ekranu aplikacji na Androida – jeśli użytkownik będzie nieaktywny przez dłuższy czas, program wróci do domyślnych ustawień.

Będziecie korzystać?

Michał Tomaszkiewicz
Tagi: Mobile