Kwasy omega-3 w profilaktyce miażdżycy

11.09.2015 12:13
Kwasy omega-3 w profilaktyce miażdżycy

Miażdżyca to podstępna i niebezpieczna choroba. Jest trudna do zdiagnozowania – najczęściej dowiadujemy się o niej dopiero wtedy, gdy zmiany w naszych żyłach są już zaawansowane. 

Właśnie dlatego warto zapobiegać jej długo przed wystąpieniem ewentualnych objawów, stosując m.in. odpowiednią dietę.

Czy nasze serce się zużywa?

O dobrej pracy serca decyduje przede wszystkim stan tętnic. Jeśli są one niedrożne, to serce traci swoją sprawność. U dzieci i osób zdrowych tętnice mają dość duży przekrój, ich ścianki są elastyczne i gładkie od środka. To właśnie dzięki tym cechom, mogą one się swobodnie kurczyć i rozkurczać, a krew może swobodnie płynąć.

Stan naszych tętnic zmienia się jednak wraz z wiekiem. Z czasem naczynia stają się twardsze, jednocześnie mniej kurczliwe i elastyczne. Na ich ściankach zaczyna się odkładać coraz więcej cząsteczek tłuszczu, białka i soli wapiennych.

Jeśli serce dodatkowo obciążamy cholesterolem, papierosami, brakiem ruchu i złą dietą to aktywnie przyczyniamy się do rozwoju zmian miażdżycowych i zwężania naczyń krwionośnych.

Nadciśnienie i miażdżyca – jak je rozpoznać i jak reagować?

Nadciśnienie tętnicze uważa się za cichego zabójcę i chorobę cywilizacyjną. To przewlekła choroba układu krążenia, która charakteryzuje się wysokim ciśnieniem krwi. Według norm określonych przez WHO, jest to ponad 139/89 mmHg w stanie spoczynku. Nadciśnienie może rozwijać się przez wiele lat bez objawów, ale w tym czasie powoli niszczy ono nasze organy i zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, niewydolności serca czy zaburzeń pracy nerek.

Trudno ustalić jakie są bezpośrednie przyczyny pojawiania się nadciśnienia. W większości przypadków jest ono samoistne. O tym typie choroby wiemy tylko tyle, że może być dziedziczone, ale do jego pojawiania się przyczyniamy się też sami. Leki na nadciśnienie tętnicze dobiera się razem z lekarzem.

Miażdżyca to choroba bardzo niebezpieczna zarówno dla serca, jak i całego układu krwionośnego. Jak dochodzi do rozwoju tej poważnej choroby? Jeśli nasza krew zawiera zbyt dużo cholesterolu, zaczyna on przywierać do ścian tętnic. W ten sposób powstają tzw. złogi, inaczej nazywane też blaszkami miażdżycowymi. To one zwężają i usztywniają naczynia krwionośne.

Objawy miażdżycy pojawiają się dopiero wtedy, gdy nasze tętnice zwężone są już o ok. połowę. Chory zaczyna się szybciej męczyć, ma trudności z koncentracją i zapamiętywaniem. Czasami pojawiają się też u niego żółte zgrubienia w okolicach powiek, zgięciu łokciowych i pod piersiami.

Duże ilości blaszki miażdżycowej można wykryć za pomocą badania USG. Pierwszym etapem leczenia jest zmiana trybu życia. Pacjent powinien zacząć zdrowo się odżywiać, pozbyć się nadwagi, zacząć ruszać i zerwać z nałogami. Jeśli to nie pomoże, lekarz może przepisać leki obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Jak dbać o serce?

Nie musimy robić wiele, żeby nasze serce było w dobrej kondycji. Wystarczy, że poświęcimy w tygodniu trochę czasu na trening. Warto też odstawić sól, która przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Zwróć też uwagę na to, jakich używasz margaryn. Niektóre z nich mają stanole i sterole roślinne, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu w krwi.

Dobrym sposobem na wzmocnienie serca jest też przyjmowanie koenzymu Q10, selenu, magnezu, potasu oraz witamin E i C. Swoją domową apteczkę warto też zaopatrzyć w kwas acetylosalicylowy, który zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.   
Zdrowa dieta w profilaktyce: złe i dobre tłuszcze
Zacznijmy od zredukowania w naszym jadłospisie nasyconych kwasów, które występują w tłustych przetworach mlecznych i w tłustym mięsie. Oczywiście nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe. Ich źródłem powinny być oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są doskonałym przykładem. Spożywajmy je najlepiej na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek. 
Badania wykazały, że niezwykle korzystne dla zdrowia są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się w tłustych rybach morskich. Redukują one krzepliwość krwi i zmniejszają poziom trójglicerydów.

Warto także wspomnieć, że kwasy omega-3 są ważnym składnikiem aktywnej tkanki nerwowej i mózgu. Ich przyjmowanie zaleca się szczególnie kobietom w ciąży oraz podczas laktacji, są one bowiem ważne dla rozwoju mózgu u płodu i dzieci karmionych piersią. Problem w tym, że nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać tego rodzaju kwasów, dlatego dietetycy zalecają uzupełnienie diety w produkty, które go zawierają.
Omega-3 ratuje życie

Jak wykazało badanie ludności 7 krajów, stężenie cholesterolu w surowicy i zgony na chorobę niedokrwienną serca są ściśle związane z ilością spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych. Wynik badania dobitnie pokazał, że umieralność na chorobę niedokrwienną serca jest mniejsza w krajach Morza Śródziemnego.

Przyczyną tego zjawiska jest dieta śródziemnomorska. Cechuje się ona małym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, dużym spożyciem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z udziałem omega-3. Z powodu zwiększonego spożycia warzyw i owoców w diecie śródziemnomorskiej występują także spore ilości błonnika i przeciwutleniaczy. 
Nie musimy całkowicie zmieniać swojej diety, żeby zadbać o serce. Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych może być np. popularny olej rzepakowy, który nie ustępuje oliwie z oliwek. Dla osób, którym trudno zmienić codzienne przyzwyczajenia żywieniowe polecane jest przyjmowanie kwasów omega-3 w kapsułkach. Obecnie najbardziej godnym polecenia preparatem tego typu jest Gold Omega 3. 

Redaktor antyradia
CZYTAJ TAKŻE
Logo 18plus

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.