Największy konkurent Beyond Meat trafi do sklepów

Impossible Foods otrzymało zgodę od amerykańskiej Agencji Żywności i Leków na sprzedaż swoich produktów w amerykańskich sieciówkach. Pozostaje czekać, aż bezmięsne mięso trafi w końcu do naszego kraju.
Według wielu amerykańskich krytyków kulinarnych Impossible Meat smakiem, jakościa i konsystencją bliższą mięsu, przewyższa Beyond Meat - jeden z największych wegańskich hitów ostatnich lat. Dlatego, mimo jego nieobecności w naszym kraju wielu z fanów wegetariańskiej szamy śledzi informację na temat nowości żywieniowych prosto z próbówki.
Wczoraj Beyond, obecny od kilku miesięcy w wybranych polskich knajpach, ogłosił, że ich produkty (oprócz burgerów to kiełbaski i polskie "mielone") będzie dostępny do kupienia w sklepie przy ulicy Vogla, a Impossible postanowił odpowiedzieć pojawieniem się w amerykańskich sklepach, w który BM obecny jest od kilku dobry miesięcy.
Jak poinformowali dziennikarze Bloomberga, Impossible trafi do amerykańskich sklepów już 4 września. Po tym jak FDA zaakceptowało wniosek złożony przez firmę o możliwość sprzedaży swojego mięsa wprost do wygłodniałych fanów.
Kiedy Impossible w Polsce?
Dotąd Impossible Food najbardziej był znany ze współpracy z kilkoma amerykańskimi sieciówkami z burgerami, wśród których znalazł się dobrze znany w Polsce Burger King, jak i Qdoba czy Claim Jumper.
Nie znamy na razie planów firmy odnośnie polskiego rynku, ale widząc jak szybko rozrasta się rynek wegańskiego jedzenia w naszym kraju mamy nadzieję, że Impossible niedługo zagrozi monopolowi Beyonda.
Zresztą polski Burger King wprowadził niedawno pierwszego w historii sieciówki wegetariańskiego burgera. Więc możemy mieć nadzieję, że dołączy do niego wersja wegańska.
Popularność sztucznego mięsa doprowadziła w zeszłym roku do sytuacji, w której obie konkurencyjne firmy musiały mierzyć się z brakami ich produktów na półkach sklepowych i barach w Stanach. Na giełdzie akcje BM wrosły kilkuset krotnie w zaledwie kilkanaście miesięcy, a wydaje się, że popyt na zdrowe i etyczne jedzenie dopiero się tak naprawdę rozkręca.
Oceń artykuł