Dlaczego nosacz ma tak wielki nos? Powód uznacie za dość zabawny

AKTUALIZACJA 29.05.2024 29.05.2024
AKTUALIZACJA 29.05.2024 29.05.2024

Nosacz sundajski to piękne zwierzę, które ma w sobie wiele pozytywnych cech. Małpa zamieszkuje lasy Borneo, a powodzenie u samic zapewnia jej wielki nos. Ludzie powinni o tym wiedzieć, ponieważ nie da się ukryć, iż to wspaniałe stworzenie ma dość charakterystyczny wygląd, a to przekłada się na fascynację wielu internautów oraz dużą rozpoznawalność.

Nosacz sundajski
Fot. Lillian Tveit/shutterstock.com

Nosacz sundajski żywi się owocami, nasionami i liśćmi. Ta małpa lubi przebywać w okolicach rzek, a do tego jest w stanie pływać i nurkować. Co ciekawe, preferuje życie w niewielkich grupach, często złożonych z samca i kilku samic. No dobrze, w takim razie co zapewnia nosaczowi sundajskiemu powodzenie?

Wydatny nos nosacza sundajskiego

Trzeba to powiedzieć wprost: nos u samców z tego gatunku jest po prostu wydatny. Jego rozmiary mogą znajdować się nawet w okolicach 10 cm, ale czy naukowcy wiedzą, dlaczego małpa charakteryzuje się właśnie czymś takim?

Serwisy naukowe donoszą, że m.in. dr Katharine Balolia z Australian National University chętnie zajmuje się wyjaśnianiem tej kwestii. Potężne nosy u nosaczy sundajskich to fascynujący temat, który wymagał skorzystania ze specjalistycznych skanów czaszek, pochodzących z profesjonalnych zbiorów muzealnych. To świetny sposób na uzyskanie dostępu do informacji na temat wewnętrznej struktury kostnej jamy nosowej.

Pracowniczki naukowe podeszły do tego niezwykle poważnie, a ich wnioski są takie, że wielkie nosy małp skutecznie przyciągają potencjalne partnerki. Tak naprawdę wyjątkowy kształt jamy nosowej ewoluował u samców, żeby pozwalać na wydawanie bardziej imponujących okrzyków.

Powoli dochodzimy do fundamentalnej sprawy. Otóż wydawanie wyjątkowo głębokich okrzyków jest w ich świecie równoznaczne z potwierdzaniem swej dominacji. Naukowiec Katharine Balolia wyjaśnia:

Pomaga to samcom małp przyciągać samice, a także odstraszać inne samce. Im więcej samic może przyciągnąć samiec, tym bardziej pozwala mu to na spłodzenie większej liczby potomstwa. W związku z czym duży nos i możliwość łatwiejszego wydawania trąbień i ryków dzięki wyjątkowo ukształtowanej jamie nosowej, faktycznie pomaga samcom.

Podsumowując, potężne nosy pozwalają nosaczom sundajskim uzyskać dominację, odstraszyć konkurencję i przyciągnąć samice.

Quiz: Pytania z owadów. Co widzisz na tych zdjęciach? Przegrasz na 7. pytaniu

Egor Kamelev/Pexels
1/20 Zaczynamy od dość prostej pozycji. Co to jest za owad?

Źródło: Antyradio/earth.com

Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Po więcej informacji zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka , Twittera, TikToka i Instagrama. Żeby posłuchać, co teraz gramy, kliknij w poniższy baner!