Uber zaczął śledzić użytkowników

Michał Tomaszkiewicz
AKTUALIZACJA 05.12.2016 05.12.2016 11:03
AKTUALIZACJA 05.12.2016 05.12.2016 11:03

Nowa wersja aplikacji Ubera wprowadziła po cichu inwigilację użytkowników – program sprawdza, gdzie udali się korzystający z jego usług po zakończeniu kursu. Śledzenie działa nawet wtedy, gdy aplikacja jest wyłączona.

Do tej pory program umożliwiający zamawianie podwózek od prywatnych właścicieli aut zbierał informacje na temat przebiegu samego kursu, notując skąd i gdzie jechał dany użytkownik. Jak się okazało, takie dane to dla Ubera za mało.

Przedsiębiorstwo tłumaczy, że dane o aktywności użytkownika zbierane są przez 5 minut po tym, jak wysiądzie on za auta. Dzięki temu Uber może zobaczyć, gdzie dokładnie udał się dany pasażer.

Po co firmie takie dane? Według giganta, ma to pomóc w usprawnieniu działania systemu i polepszeniu jakości usługi. Szczególnie podkreślane jest, że chodzi o rozwiązywanie problemów ze znajdowaniem pasażerów, ich wysadzaniem oraz bezpieczeństwem po zakończeniu kursu.

Wcześniej w USA pojawiły się głosy – zainicjowane przez stojącą na straży prywatności organizację Electronic Privacy Information Center (EPIC) – że Uber śledzi lokalizację swoich użytkowników także wtedy, gdy nie korzystają oni z usługi przejazdu. Sprawie ma się przyjrzeć amerykański Senat.

Gromadzenie danych dotyczących dokładnego miejsca docelowe, do którego zmierzali klienci Ubera, może stanowić poważne naruszenie prawa do prywatności – bez problemu można sobie wyobrazić sytuację, gdy użytkownik jechał na specjalistyczne badanie lekarskie, które w sposób jednoznaczny wskazuje na posiadanie prze niego wybranej choroby.

W grę mogą wchodzić także bardziej intymne miejsca docelowe i spotkania, o których korzystająca lub korzystający z Ubera woleliby nie mówić swoim partnerom.

Zapędom do śledzenia wykazywanym przez Ubera można uciec cofając aplikacji pozwolenie na dostęp do lokalizacji urządzenia. W zależności od mobilnego systemu operacyjnego robi się to w następujący sposób:

  • Android 5.1 i starszy – Ustawienia -> Lokalizacja -> Wyłączone (odbiera dostęp do GPS wszystkim aplikacjom)
  • Android 6 i nowszy - Ustawienia -> Aplikacje -> Uber > Zezwolenia -> Lokalizacja -> Wyłącz
  • iOS - Ustawienia -> Prywatność -> Usługi lokalizacji -> Uber -> Nigdy

Dacie się śledzić Uberowi?