Gdzie Instagram zapisuje wersje robocze? Jak to sprawdzić i jak usunąć wersje robocze na Instagramie?

Karolina Woźniak
AKTUALIZACJA 19.02.2019 19.02.2019 10:09
AKTUALIZACJA 19.02.2019 19.02.2019 10:09

Instagram jakiś czas temu wprowadził opcję zapisywania kopii roboczych. Na czym to polega, jak zapisać wersje robocze, gdzie je znaleźć i jak je usunąć?

Fot. Instagram wersje robocze|undefined

Od dłuższego czasu Instagram intensywnie pracuje nad polepszeniem aplikacji. Pojawia się wiele udoskonaleń, dzięki którym użytkowanie tej popularnej aplikacji staje się wygodniejsze. Z popularnej aplikacji korzysta już prawie miliard osób. Wśród pionierów są: Kim Kardashian, Selena Gomez, Beyonce czy Kylie Jenner. Jeszcze jakiś czas temu pisaliśmy o tym, że Instagram usuwa fałszywych obserwatorów. Dzisiaj przedstawiamy Wam funkcję, która umożliwi wygodniejsze dodawanie zdjęć.

Przeczytaj także

Jak zapisać wersje robocze na Instagramie?

Zapisywanie wersji roboczej zdjęć na Instagramie nie jest wcale takie skomplikowane. Wystarczy jedynie podczas obróbki zdjęcia kliknąć opcję "Wstecz". Wtedy powinien pojawić się komunikat, który poinformuje nas o tym, że jeśli teraz powrócimy, wtedy wszystkie zmiany zostaną odrzucone. Do wyboru mamy trzy możliwości: odrzucenie zdjęcia, zapisanie wersji roboczej lub anulowanie działania.

Gdzie znaleźć wersje robocze na Instagramie?

Gdzie pojawią się robocze zdjęcia lub wideo? Robocze zdjęcia pojawią się nad rolką aparatu, a po kliknięciu w jedno z zapisanych zdjęć lub filmów będziemy mogli powrócić do jego edycji. Funkcja jest już całkiem długo na Instagramie i jest już dość popularna. 

Funkcja ułatwia nam dodawanie zdjęć i planowanie ich. W wolnym czasie możemy przerobić fotografię, którą planujemy dodać później. Użytkowanie Instagrama staje się przez to zdecydowanie wygodniejsze.

Zobacz także: >>Instagram z nową funkcją rozpoznawania muzyki<<

Jak usunąć wersje robocze na Instagramie?

Jeśli już zdecydujemy się opublikowanie wersji roboczej na Instagramie, wtedy zdjęcie zniknie automatycznie z wersji roboczych. Jeśli chcemy usunąć kopię wystarczy otworzyć aplikację, kliknąć plus (mowa o przycisku, którego używamy, kiedy chcemy dodać zdjęcie). Dalej obok wersji roboczych pojawi się opcja "Zarządzaj". Należy w to kliknąć i wybrać opcję "Edytuj", następnie zaznaczyć zdjęcia, które planujemy usunąć i wybrać "Odrzuć posty".