Zakaz dotykania pieczywa, owoców i warzyw w sklepach. Popieracie?

27.07.2020 11:15
Zakaz dotykania pieczywa, owoców i warzyw w sklepach. Popieracie? Fot. Shutterstock

Zakaz dotykania produktów spożywczych w sklepach coraz popularniejszy. Ma chronić przed zakażaniem COVID-19, niewykluczone jednak, że po wprowadzeniu zostanie już z nami na zawsze.

Kupowanie bułek w sklepach wielkopowierzchniowych to niestety loteria. Każdy z nas widział zapewne scenę, w której klient gołymi rękami macał po kolei pieczywo w poszukiwaniu najświeższych egzemplarzy, nic nie robiąc sobie z uwag o zachowywaniu elementarnej higieny.

Podobnie zachowania można zauważyć przy owocach, warzywach i innych świeżych produktach spożywczych. W czasie zarazy są one nawet bardziej niebezpieczne, niż zazwyczaj, jako że istnieje ryzyko przeniesienia koronawirusa SARS-CoV-2 na inne osoby po prostu przez dotyk.

Przeczytaj także

Rozwiązaniem tego problemu ma być wprowadzenie zakazu dotykania takich artykułów. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez CE Research i SYNO Poland dla Grupy BLIX i Hiper-Com Poland, 71% Polaków jest za wprowadzeniem takiej restrykcji. A wy jesteście za, czy przeciw?

Zakaz dotykania świeżych produktów spożywczych w sklepach. Nie tylko na czas epidemii

Jak miałyby wyglądać zakupy, skoro nie dotykanie produktów byłoby zakazane? Odpowiednie rozwiązania zostały wprowadzane w niektórych sieciach sklepów już dziś: część oferowała różne liczby bułek zapakowane w opakowania foliowe, inne sugerują wybieranie produktów za pomocą znanych miłośnikom grillowania szczypiec.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że koronawirus potrafi przetrwać na niektórych powierzchniach nawet do 72 godzin. Przyglądano się także żywności i tutaj wnioski są dość zaskakujące: nie ma żadnych dowodów na to, że patogen może rozprzestrzeniać się drogą pokarmową.

Nie oznacza to jednak, że niebezpieczeństwa nie ma – chory, który w sklepie zostawi po sobie ślad składający się z wirusów na różnych produktach może doprowadzić do kontaktu z patogenem dziesiątek, a nawet setek ludzi. Stąd pomysł na wprowadzenie zakazu dotykania świeżych produktów spożywczych.

Gdybyście obawiali się spożycia koronawirusa wraz z pieczywem, Główny Inspektor Sanitarny podzielił się poradą, jak go unieszkodliwić: bułki i chleb należy włożyć na 2 minuty do rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika.

Z badania wynika, że tylko 51,4% Polaków nosi rękawiczki jednorazowe podczas robienia zakupów.

Zobacz także: Naukowcy zbadają w jaki sposób koronawirus przenosi się na koncertach. Szukają chętnych do eksperymentu 

Michał Tomaszkiewicz Redaktor antyradia
Polub Antyradio na Facebooku
CZYTAJ TAKŻE
Logo 18plus

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.