Corey Taylor: Nowa płyta Stone Sour będzie rock'n'rollowa

Gdzie podąży Stone Sour na swoim nowym wydawnictwie? Okazuje się, że możemy się spodziewać nieco łagodniejszych kompozycji, z tego co mówi Corey Taylor. Powstało już nawet kilka utworów.
Wokalista grupy twierdzi, że jest już gotowych około ośmiu numerów na następcę dwuczęściowego „House Of Gold & Bones”. Jednak kapela na poważnie weźmie się za pracę dopiero po zakończeniu trasy koncertowej Slipknota.
Mówił już o tym Corey Taylor podając za przybliżoną datę rok 2016. Teraz nieco doprecyzowuje ten czas i jednocześnie mówi o muzycznej ścieżce, jaką podąży Stone Sour:
Wszystko idzie w innym kierunku niż starsze nagrania - jest bardziej rock'n'rollowa, poszerzamy nasz zakres. Mam zobowiązania wobec Slipknota jakoś do czerwca 2016 roku. Na dany moment mogę jedynie wypełniać luki przygotowywaniem wszystkiego.
Nim doczekamy się regularnej płyty zespołu uraczą nas oni dwiema EP-kami, na których znajdą się różne covery. Będzie do kontynuacja tego, co Stone Sour rozpoczął wydając krążek „Meanwhile In Burbank…”, gdzie znalazły się przeróbki numerów Metalliki, czy Alice in Chains.
Pierwsza z mini-płyt będzie się nazywać „Straight Outta Burbank” i umieszczone na niej będą zagrane przez Stone Sour numery Bad Brains, The Rolling Stones, Slayera, Motley Crue i Iron Maiden. Kolejne wydawnictwo, „No Sleep 'Till Burbank”, pozwoli nam posłuchać jak Corey Taylor z grupą wypadli w repertuarze Van Halen, AC/DC, Violent Femmes, The Buzzcocks i Rage Against The Machine.
Wiemy, że na pierwszej EP-ce znajdzie się co najmniej jeden gość, a będzie nim znana z Halestorm Lzzy Hale, która zaśpiewa „Gimme Shelter” Stonesów.
Taylor uważa, że nagrywanie małych płyt z coverami może mieć wpływ na proces rejestracji przyszłych pełnych albumów grupy:
Ostatnie doświadczenia nauczyły nas, że możemy wejść do studia i nagrywać na żywo, tak, żeby wszystko brzmiało mocno i ekscytująco. To jedna z tych interesujących rzeczy, których możemy spróbować na nadchodzącym krążku.
Czekacie na nową płytę Stone Sour?
Oceń artykuł